Pottumaista taiteilua perunapajassa

Perunapajassa tehdään perunaleimasimia ja taiteillaan kortteja ja lahjapaperia.

Tarvikkeet

  • sanomalehti (sivut puolikkaiksi tai neljään osaan leikattuna, jos teet kortteja)
  • pestyjä perunoita, (porkkana)
  • teräviä veitsiä: iso halkaisuun, pieni ja perunankuorimaveitsi kaivertamiseen
  • siveltimiä, vettä, lautanen paletiksi värien sekoittamista varten
  • vesivärit: ainakin päävärit (sininen, punainen, keltainen), kultaa ja hopeaa jos on
  • valkoista peiteväriä
  • korttipohjia, akvarellipaperia tai pehmeäpintaista lahjapaperiksi sopivaa paperia

Valmistus

  1. Suojaa pöytä sanomalehdellä. Vaihda alustaksi aina puhdas paperi, kun edellinen sotkeutuu väriin. Näin valmiit työt eivät tahriinnu.
  2. Halkaise peruna isolla veitsellä, jotta leikkauspinnasta tulee mahdollisimman suora ja sileä. Leikkaa peruna pitkittäin isoa kuviota tai poikittain pienempää kuviota varten. Älä leikkaa paloja yhtä suuriksi, vaan jätä toinen selvästi paksummaksi. Silloin siitä on painaessa helppo pitää kiinni. Pienemmästä puolesta voit tehdä pikkuleimasimia.
  3. Kaiverra pienellä veitsellä kuviosta tarpeeksi korkea. Leikkaa ylimääräinen pois ainakin puolen sentin korkeudelta. Helpoimpia ovat yksinkertaiset muodot, kuten nelikulmiot, kolmiot, talo, tähti tai kuusi. Myös sydän ja ympyrät onnistuvat. Leimasimen ei tarvitse esittää mitään tiettyä vaan se voi olla vallaton koukero. 
  4. Käytä kaartuvissa kohdissa apuna kuorimaveistä. Porkkananpalasta saa helposti ympyräleimasimen. Lahjapaperia tehdessäsi valitse yksinkertaisia kuvioita. Silloin painaminen sujuu, vaikka kuva toistuu tosi monta kertaa.
  5. Reikiä voit tehdä kynällä, tikulla tai siveltimen puupäällä. Ei haittaa, jos kuoppakohdat eivät ole tasaisia, ne eivät tule näkyviin. Maalattavan pinnan on sen sijaan hyvä olla mahdollisimman tasainen, jotta väri levittyy paperille tai kartongille hyvin. Muista, että kaiverretut kohdat jäävät paperin värisiksi.
  6. Sekoita sopiva väri lautasella. Lisää mukaan hiukan valkoista, jos painat kuviot tummalle pohjalle, niin ne näkyvät paremmin. Kokeile sanomalehdelle tai muulle suttupaperille.
  7. Maalaa runsaalla muttei vetisellä värillä leimasimen pinta (ja kokeile taas). Lisää väriä ja paina kuvio napakasti kartongille tai paperille. Painojäljen kuuluu olla eläväpintaista, ei aivan tasaista. Älä korjaile kuviota jälkikäteen, vaan paina uusi kuvio, jos et heti onnistu. Samalla värillä voi painaa useamman kerran. Jos haluat vaihtaa väriä, muista huuhdella ja kuivata leimasin välillä.
  8. Lopuksi voit lisätä kuvioon siveltimellä jotakin pientä, jos siitä puuttuu vielä vaikkapa silmät tai muutama pieni piste. Varo, ettet maalaa liikaa, ettei eläväpintainen jälki peity maalauksen alle. Painotyö on tällä kertaa tärkeämpää.

Vinkki

Leimasimet säilyvät pari päivää painokuntoisina jääkaapissa muovipussissa. Huuhtele ja kuivaa leimasimet ennen säilytystä. Kun perunapaja päättyy, palaset joutavat kompostiin.

Takaisin

Perunapaja

  • Ryhmässä jokainen voi veistellä haluamansa leimasimen tai pari, joita sitten vaihdellaan. Korteista tulee vaihtelevampia eikä aikaa kulu siihen, että sama kuvio veistetään moneen kertaan. Yksinkertaisista kuvioista saa yhdistelemällä hauskoja hahmoja tai koristeellisia koukeroita.
  • Raa’alla perunalla painaen valmistuvat myös lahjapaperit, kunhan paperi on sopivan pehmeäpintaista, jotta se imee väriä hyvin.