Origami-ilmapallo

Origami on japanilaista paperintaittelua. Paperi-ilmapallon ohje yllättää tekijänsä, kun taiteltu paperi pullistuu puhaltamalla kuutioksi!

Jos käytät kuviollisia papereita, saat erityisen hienoja ilmapalloja. Askartelukaupoista saa valmiiksi neliön muotoiseksi leikattuja origamipapereita, mutta melkein mikä tahansa tavallinen paperi käy. Silkkipaperi on kuitenkin liian ohutta. Tee taitokset mahdollisimmat terävästi ja tarkasti kulmasta kulmaan, niin saat parhaan lopputuloksen. 

Tee näin

 1. Taita paperi kahtia. Jos käytät kuviollista paperia, kuviopuoli jää päälle.
 2. Taita paperi uudelleen kahtia neliöksi.
 3. Nosta neliön päällimmäinen lieve pystyyn ja litistä se varovasti kolmioksi.
 4. Käännä työ ympäri. Nosta toinenkin lieve pystyyn ja litistä kolmioksi.
 5. Pidä kolmion pitkä sivu alaspäin ja taita päällimmäisen liepeen molemmat alakulmat ylös kolmion kärkeen.
 6. Käännä työ ympäri ja toista sama toisella puolella.
 7. Pyöräytä työtä pöydällä vasemmalle niin, että neliön keskellä kulkeva taitos on vaakatasossa. Taita ylä- ja alalieve neliön keskustaan niin, että niiden kärjet kohtaavat keskitaitoksella. Huomaa liepeisiin muodostuvat pienet taskut.
 8. Käännä työ ympäri ja toista sama toisella puolella. Pyöräytä työtä pöydällä vasemmalle niin, että liepeisiin muodostuneet taskut ovat alaspäin.
 9. Taita toisen päällimmäisen alaliepeen kärki alareunasta keskelle.
 10. Taita sama alalieve vielä taskun päälle, mutta avaa taitos sen jälkeen. Raota hiukan taskua ja työnnä alaliepeestä muodostunut pikku kolmio sisään taskuun. Toista sama viereiselle alaliepeelle, käännä työ ympäri ja taittele samoin myös toisen puolen päällimmäiset alaliepeet.
 11. Taita jäljelle jääneen alaliepeen kärki keskelle, mutta avaa taitos sen jälkeen. Ilmapallosi on nyt valmis puhallettavaksi. Jos kääntelet työtäsi hiukan, huomaat että siinä on neljä litistynyttä lievettä. Availe ne ristin muotoon ja puhalla sitten reippaasti toisessa terävässä päädyssä olevaan reikään. Ilmapallo pullistuu!

Takaisin

Tiesitkö?

Kuuluisa kirsikkapuu, Sakura, kukkii Japanissa upeasti keväisin maalis–huhtikuulla. Kukinta kestää kullakin alueella vain muutamia päiviä, ja tuona aikana vietetään suurta kansanjuhlaa, Hanamia

Vuosisatoja sitten ylhäiset japanilaiset viettivät aikaa puistoissa ja temppelien puutarhoissa ihaillen kukkivia puita. Samalla nautittiin perinteisestä japanilaisesta musiikista, tanssista ja vihreästä teestä. Sana Hanami tarkoittaakin yksinkertaisesti kirsikankukkien katselua. 

Nykyisin Hanamia juhlitaan enimmäkseen lähtemällä ystävien kanssa eväsretkelle kukkivien kirsikkapuiden alle.