Korjaa satoa

Vihdoinkin on se aika vuodesta, kun saamme nauttia koko kesän kestäneen kasvimaalla uurastamisen hedelmää. Nimittäin sadonkorjuuaika lähestyy!

Kerää retiisit heti niiden pilkistäessä maasta ja niiden ollessa läpimitaltaan noin 1,5cm. Älä anna retiisien kasvaa liian isoksi, sillä ne puutuvat ja alkavat maistua kitkerälle.  Myöskään kesäkurpitsaa ei kannata päästää paisumaan, sillä se on parhaimman makuinen ollessaan noin 20 cm pitkä.

Salaatista voit kerätä lehtiä koko sen kasvatuksen ajan. Kerää aina uloimmat vanhimmat lehdet pois, jolloin uusia kasvaa koko ajan lisää.  Kerää samalla tavalla myös persiljaa.

Jättiläiskurpitsa annetaan rauhassa kypsyä elokuun loppuun saakka kunnes ensimmäinen hallayö vie kasvin lehdet. Jättiläiskurpitsan hedelmä kestää hyvin kylmää, kun se on säilynyt ehjänä.

Porkkana on yleensä valmista korjattavaksi elokuun puolessa välissä. Toki saat maistella satoa aikaisemminkin.

Herneet ja pavut kerätään ennen kuin palot alkavat pullistella kunnolla. Sokeriherneet kerätään litteinä.  

Perunalla sadonkorjuun hyvä merkki on, kun kasvusto alkaa kellastua.

Tillin versoja voi leikata, kun kasvi alkaa tehdä runsaasti alhaalta versoa. Sopiva korkeus tillille on on 50 cm.

Maissin tähkä on kypsä, kun sen tähkästä näkyy keltaista ja tähkän päässä oleva tupsu on mustennut.

Anna tomaatin punertua kunnolla ennen kuin keräät sen talteen. Tomaatin pitäisi olla kauttaaltaan punainen, jotta sen maku on parhaimmillaan.

Purjo nostetaan maasta viimeisenä, kun se on noin 2 cm paksuinen tai isompi.

Takaisin

Tomaattia, tilliä, basilikaa... perunaa... kesäkurpitsaa. Mitä kaikkea me oikein kasvatimme!